Hai să povestim!

Pentru că educația nu este în niciun caz suspendată pe timpul pandemiei, iar copiii primesc de obicei bine inovațiile, îl invit pe colegul meu, profesorul și graficianul Cristian Stanciu la următorul joc. Mai trece plictiseala și poate mai învățăm câte ceva 🙂
Jocul este așa: Cristian postează un desen, iar eu îi voi scrie o poveste în 3 randuri, apoi scriu eu primul și ilustrează el cuvintele mele.
Ce zici, Cristi? Începem? Primim și pe alții în joc, da?
Vasile Lupașc Sfinteș
Iată și prima poveste:
Pentru ea îmi făceam griji. Era mult prea mică să înțeleagă ce înseamnă pandemie, de ce nu putem alerga prin parc, de ce nu ieșim să vedem câmpul cu maci. Dar uitandu-mă la mânuțele ei mici, mângîietoare, la felul cum își încuraja mogâldeața de pluș, mi-am dat seama pentru a mia oară în viață, că, de pe lumea cealaltă, sufletele vin gata clădite, copiii știu bine ce au de făcut, își amintesc din locul din care venim și în care ne întoarcem, cum bunătatea trebuie împărțită peste tot în jur. Am văzut încă o dată, limpede, adevărul acesta. Și de atunci nu l-am mai uitat niciodată.
     Mulțumim din suflet pentru reacțiile trimise! Ne bucurăm din suflet că vă place și că vă este de folos proiectul nostru!
Iată a doua poveste:

     Cred că era prin 1980. Ne-am strâns cu toții în sufragerie să ”inaugurăm” radiocasetofonul adus de tata din Japonia. Cred că azi s-ar numi unboxing, chestia asta 🙂

Asemenea aparat era ceva fantastic pe atunci. Caseta de probă a început să ruleze și… lacrimile au început să-mi curgă pe obraji, fără să știu de ce, fără să pricep ce formă de magie albă se rostogolea din acea cutie ale cărei ace nu puteau nici ele sta locului. Îmi venea să mă învârt, să cânt, să zbor. Plângeam.         Ca să evit explicațiile către ai mei, am stins lumina. Mai bine să nu mă vadă. Nu știau ce m-a apucat. Au aprins lumina și eu am fugit în dormitor. A doua zi, am aflat că pe magicianul ieșit din cutia adusă de tata îl cheamă Elvis Presley și multe milioane de oameni au căzut, zâmbind și țopăind , sub vraja lui bună. Tata nu s-a supărat pe reacția mea-cum să se supere?- iar a doua zi mi-a cumpărat o chitară.

Ziua aceea în care am primit instrumentul în scorbura căruia aștepta cuminte să fie eliberată magia care mă copleșise a rămas una dintre cele mai frumoase amintiri.

Nu am învățat nici astăzi să cânt. Dar mâna tatei peste mâna mea, amândouă atingând delicat corzile, mi-a rămas cel mai frumos cântec.

Furia Zimbrului. Carte Audio

În aceste vremuri ”interesante”, în care avem nevoie de cât mai multe activități care să ne facă izolarea  mai plăcută, sau poate chiar constructivă, Editura Rhea continuă publicarea integrală a cărților audio, semnate Vasile Lupasc. Astăzi, Furia Zimbrului, în interpretarea domnilor Marcel Iures și Mircea Albulescu. Muzica, Gheorghe Zamfir.

Sperăm să vă placă și să vă fie de folos!

 

 

 

Teatru Radiofonic

De astăzi avem pe YouTube, integral, piesa de teatru radiofonic realizată pe baza primului meu roman, Răstignit Între Cruci. Cu o distribuție care încă mă face să mă întreb dacă nu cumva am visat,cu o regie extraordinară, piesa este unul dintre cele mai dragi proiecte la care am lucrat.
Au existat vremuri mai grele decât aceasta. Haideți să avem grijă unii de alții, să ne relaxam și din când în când, să mai prindem putere din poveștile despre ”cei ce ne-au dat nume” !

Vasile Lupașc Sfinteș

Susținem educația

Trăim zile…interesante. Pandemie, conspirație, exagerări, panică.

Dincolo de toate acestea, rămâne realitatea concretă în care mulți suntem nevoiți să stam în casă, în timp ce veniturile tuturor încep să scadă.

Editura Rhea a decis ca toate prețurile cărților noastre să fie reduse  substanțial.

Să ne bucurăm, pe cât posibil, de timpul petrecut acasa și să il folosim cu înțelepciune!

Cu tărie și calm, vom trece curând și de acest episod. Aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru!

 

Vasile Lupașc Sfinteș

 

Poveste despre Vlad Țepeș Drăculea- Film de animație

De mai bine de zece ani am început un efort de readucere a imaginii lui Vlad Țepeș Drăculea în atenția publicului larg și de îndreptare a percepției despre voievod, percepție atât de distorsionată, mai ales în ultima sută de ani. De la negustorii sași, la Bram Stocker, Francis Ford Copolla sau Gary Shore, mii de oameni au lucrat din răsputeri pentru a întări în ochii publicului asocierea Vlad-Vampir.

Spuneam acum unsprezece ani, odată cu publicarea romanului Răstignit Între Cruci, că am început un război cu acești denigratori sau doar ignoranți. Pe atunci eram singur. Acum nu mai sunt.

Nu, suntem de o mie de ori mai puternici și da, cred cu tărie că, în maxim 20 de ani, imaginea voievodului de la Târgoviște va fi mult mai cunoscută decât cea satanizată a contelui ‘ne-mort’.

Pe lucrările despre Vlad am marea bucurie ca semnătura mea să apară lângă nume absolut uriașe ca Ioan Aurel Pop, Marcel Iureș, Mircea Albulescu, Gheroghe Zamfir.

În acești ani au urmat alte cărți, spectacole de teatru, film, zeci de articole, cărți pentru copii, o opera rock, teatru radiofonic, conferințe în Țară și în Europa. De mult timp visam și la un film de desene animate, un proiect care să spună copiilor noștri adevărul așa cum a fost. Multumesc foarte talentatei Elena Ciolacu,  lui Vlad Blîndu, Nicoletei Peter și restului echipei! Mulțumesc! A ieșit foarte frumos! Doamne ajută să fie de folos!

Da, copii, ”Vlad a fost bun, tare bun, dar vremurile au fost rele cu el și nu i-au dat pace!”

CONCURS!

CONCURS ❗❗❗
🎫 Câștigă unul dintre cele trei seturi ce conțin trilogia Răstignit Între Cruci, cărțile În Slujba lui Decebal, Marea Carte a Unirii, Calendar cu Eroi – 2020, set de cărți poștale istorice, carte audio – Furia Zimbrului, carte audio – Prin Iadul Tătarilor!

Participarea la concurs se face respectând o regulă simplă. Tot ce trebuie să faci este să dai like paginii de facebook a Editurii Rhea, să etichetezi un prieten și  să numești eroul tău preferat din istoria României!

Cei 3 câștigători vor fi stabiliți prin tragere la sorți și vor fi anunțați vineri, 24 ianuarie!

Facebook : https://www.editura-rhea.com/category/uncategorized/

Produse disponibile la: www.editura-rhea.com

Succes!

Curtea Domnească din Târgoviște

2020 Anul Vlad Țepeș Drăculea

Un proiect pregătit timp de zece ani. Un proiect care va face dreptate făcătorului de dreptate.

2020 – Anul Vlad Țepeș Drăculea

Despre Vlad Țepeș Drăculea s-a scris mai mult decât despre oricare alt domnitor român. S-a scris cu venin sau cu admirație pătimașă. Foarte rar cu imparțialitate.
Din Rusia până în vestul Europei sau peste Ocean, Vlad Vodă a fost ba salvator al Europei și simbol al dreptății, ba scelerat sau demon.
Despre acest personaj al istoriei, al legendelor și al filmelor s-a vorbit enorm și s-a înțeles puțin.
Asociația culturală Ler, la inițiativa istoricului și scriitorului Vasile Lupașc Sfinteș, în parteneriat cu numeroase și importante instituții din România și din afara Țării, proclamă anul 2020 ca fiind anul Vlad Țepeș Drăculea.
Personalitatea și realizările marelui voievod vor fi celebrate și povestite pe tot parcursul anului printr-o serie de conferințe științifice, lansări de carte și film, concerte, expoziții de grafică și pictură, etc.
Vă așteptăm lângă noi la aceste evenimente pentru a celebra și a înțelege mai bine o uriașă personalitate a istoriei românești și universale.

 

Întâlnire printre străini