Expozitie Vlad Țepeș Drăculea
Joi, 10 septembrie 2020, în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă, a avut loc vernisajul expoziției cu tema Vlad Voievod Drăculea. Expoziția cuprinde ilustrații din cărțile semnate de Vasile Lupașc Sfinteș, ilustrații realizate de către artiștii Andrei Pervukhin și Cristian Stanciu. Fiecare planșă conține un cod QR care, odată scanat cu telefonul, conduce către site-ul www.editura-rhea.com unde va putea fi citită povestea aferentă ilustrației respective.
Expoziția va putea fi vizitata timp de un an pe culoarul ce face legătura între terminalul Sosiri și cel pentru Plecări ale aeroportului Henri Coandă.
Mulțumiri speciale merg către domnul Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă, către doamna Roxana Stoica de la serviciul de relații externe al Aeroportului, domnului Leonard Velcescu, laureat al Academiei Romane, pentru prelegerea susținută în cadrul evenimentului, domnilor Dragoș Slăvescu și Florin Grigorescu, companiei Showmine condusă de către domnul Eugen Martin pentru realizarea elementelor grafice ale expoziției, precum și editurii Rhea pentru punerea la dispoziție a ilustrațiilor și a textelor explicative.
Am ales să expunem ilustrații și nu gravuri, obiecte sau documente de epocă pentru că dorim ca mesajul nostru să ajungă la un public cât mai numeros și mai ales la copii. Ilustrațiile spun povestea lui Vlad Voievod Drăculea pornind de la primii ani petrecuți la Sighișoara și Târgoviște, ajungând la anii de prizonierat de la Curtea Sultanului Murad, la pribegia alături de Ștefan cel Mare, la relația cu Iancu de Hunedoara, la anii în care a condus Țara Românească și mai apoi la războiul purtat în mod genial cu forțele net superioare numeric ale Imperiului Otoman. Este important ca generațiile tinere să știe că am avut conducători ale căror acțiuni, determinare și patriotism au dus nu doar la supraviețuirea țării în condiții aproape imposibile, dar și la salvarea Europei de pericolul iminent reprezentat de expansiunea continuă a Imperiului Otoman. Cunoașterea istoriei este nu doar o experiență intelectuală, ci o necesitate cotidiană, dătătoare de încredere și responsabilitate. Fără aceste calități, oamenii sunt afaceriști mai slabi, părinți cu multe scăpări, cetățeni cu probleme. La acest moment al istoriei României, când clasa politică are evident nevoie de oameni naivi și depresivi, aceste cuvinte pot părea desuete. Dar avem convingerea că România va depăși aceasta situație dezastroasă, iar semințele bune puse astăzi își vor arăta roadele curând. – a declarat Vasile Lupașc Sfinteș, inițiatorul proiectului 2020 – Anul Vlad Țepeș Drăculea și organizatorul expoziției din partea Asociației Dacia Concept.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!